Allround Haaksbergen Plaagdier Beheersing

Kwaliteit staat voorop

Muizen en Ratten:

Huismuis (Mus musculus)



Huismuizen zullen water drinken wanneer dat nodig is maar kunnen overleven op voedsel met een vochtgehalte van 15%. Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken.

Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.



kleur

lichtbruin tot donkergrijs

oren

groot

ogen 

klein

staart

ongeveer even lang als het lichaam

gewicht (volwassen)

ca. 15-30 gram

nesten per jaar

ca. 6-10

jongen per nest

ca. 5-6

geslachtsrijp

ca. 2 maanden

gem. levensduur

ca. 12 maanden


Zwarte rat (Rattus rattus):





De zwarte rat, ook wel gekend als de scheepsrat of de dakrat is slanker dan de bruine rat, is zeer vlug en is vaak terug te vinden in de bovenste verdiepingen van gebouwen omdat hij zeer goed kan klimmen. Zwarte ratten eten voornamelijk plantaardige materialen zoals granen en fruit en ze moeten dagelijks water drinken. Wanneer water schaars is, zullen ze het nodige vocht uit vruchten, groenten of plantendelen halen.



kleur

grijs tot zwart

oren

groot

ogen 

groot

staart

langer dan het lichaam

gewicht (volwassen)

ca. 150-250 gram

nesten per jaar

ca. 5-6

jongen per nest

ca. 6-10

geslachtsrijp

ca. 3 maanden

gem. levensduur

ca. 18 maanden

Bruine rat (Rattus norvegicus):


 







De bruine rat moet dagelijks tot ongeveer 20 ml water drinken, tenzij de beschikbare voedselbron extreem veel vocht bevat. Over het algemeen zijn het omnivoren maar wanneer er graanproducten in de buurt te vinden zijn, zullen ze daar hun voorkeur aan geven. 
Ze eten dagelijks gemiddeld een tiende van hun lichaamsgewicht. De bruine rat gaat vrij gemakkelijk op verkenning maar is bang van nieuwe objecten en zal deze in eerste instantie mijden, Dit wordt ook wel neofobie genoemd. hier dient rekening mee gehouden te worden wanneer lokazen bij de eerste behandeling worden nagekeken.


kleur

bruin tot grijsbruin

oren

klein

ogen 

klein

staart

korter dan het lichaam

gewicht (volwassen)

ca. 400-550 gram

nesten per jaar

ca. 5-8

jongen per nest

ca. 7-10

geslachtsrijp

ca. 3maanden

gem. levensduur

ca. 12 maanden