ongedierte

Vliegen (algemeen):


Vliegen kunnen in grote aantallen hinderlijk zijn. Ze bevuilen oppervlakten en kunnen bacteriën en ziektes overbrengen.


Kamervlieg (Musca domesticaL.)


Uiterlijk:

  • 7 tot 8 mm


Ontwikkeling:

  • volledige gedaanteverwisseling
  • van ei tot volwassen dier duurt circa 1 tot 3 weken
  • wijfje legt 600 tot 2000 eitjes per keer en dat in haar leven 100 tot 150 keer

    Leefwijze:

    • de larven ontwikkelen zich in rottend organisch materiaal
    • de kamervliegen komen af op allerlei voedsel


      Schade:

      • bevuilen oppervlakken
      • kunnen ziektekiemen overbrengen op mens en dier
      • in grote aantallen zijn ze hinderlijk





          Klustervlieg (Pollenia rudis F.)


          Uiterlijk:

          • circa 8 mme lang
          • goudkleurige haren op de bovenzijde, van de onderkant grijs

            Ontwikkeling:

            • volledige gedaanteverwisseling
            • de ontwikkeling van ei tot volwassen dier vind buiten plaats


              Leefwijze:

              • komen in het najaar in grote aantallen in groepen gebouwen binnen om te zoeken naar goede overwinteringsplaatsen, vaak spouwmuren
              • in het voorjaar, als het warmer wordt, ontwaken de vliegen. Ze gaan zich dan in het gebouw verspreiden




                  Fruitvlieg (Drosophilidae)


                  Uiterlijk:

                  • 3 tot 4 mm lang
                  • de ogen zijn helderrood
                  • het achterlijf vertoont bruine dwars-strepen

                    Ontwikkeling:

                    • volledige gedaanteverwisseling
                    • wijfje legt 400 tot 900 eitjes is gistend of rottend materiaal
                    • van ei tot vlieg in 8 tot 11 dagen

                      Leefwijze:

                      • komen voor in de levensmiddelenindustrie (jam-limondadefabrieken), in bierbrouwerijen, keukens, enz.
                      • ontwikkelen zich in rottende, gistende massa's of voerplaatsen waar zich nog restanten bevinden

                        Schade:

                        • vers, gaaf fruit wordt niet aangetast!
                        • verontreiniging van fruit- en groenteproducten
                        • kunnen hinderlijk zijn in keukens, fabrieken, cafés enz.